Bingoordlista

För många nya bingospelare kommer alla ord som hör till spelet lite som en överraskning och det kan vara svårt att hänga med. Därför följer här en liten bingoordlista.


Auto Daub – Det är en inställning vid bingospel på nätet där programmet per automatik kryssar i ens nummer åt en.

Basket Bingo – Bingo när man istället för pengar vinner ett pris. Finns både på internet och traditionellt.

Bingo Board – Det är en tavla där alla nummer som ropats upp visas.

Bingobricka – (eng. Bingo card) Här noterar spelaren de nummer som ropas upp. Vanligast är att man har fem gånger fem rutor.

Bingohall – (eng. Bingo hall) Det är en lokal vari man spelar bingo, antingen på riktigt eller på internet.

Bingo Marker – Det är en markör som man använder för att kryssa i nummerrutorna. Online görs detta antingen automatiskt eller så kryssar man i med hjälp av muspekaren.

Bingoutropare – (eng. Caller) Det är personen som ropar ut numren i bingon.

Cash-In-Prize – Det är bingo när prissumman stiger i takt med hur många spelare som deltar. En del av kostnaden för en bricka hamnar i en jackpott.

Chat (eng. Chat Room) – När man spelar bingo på internet så finns det oftast en tillhörande chat till bingosajten. Där kan man prata med de andra deltagarna vilket kan vara ett bra sätt att få hjälp eller bara ha trevligt.

Chatspel – Det är spel på bingochatten där man kan vinna bonusar och priser.

Dutta (eng. Daub) – Det är att markera det utropade numret på sin bingobricka. I vanliga bingohallar görs det ofta med en bingo marker.

Face – Bingobricka på engelska.

Free Space – Det är mittpunkten på vissa bingobrickor som man inte behöver markera. Den får man gratis och är som en slags joker.

Kassa (eng. Cashier) – Det är den elektroniska banken där man kan sätta in eller ta ut pengar. Ofta används kontokort, banköverföringar eller elektroniska tjänster för transaktioner som exempelvis paypal.

Klassisk bingo – Det är den vanligaste bingovarianten som finns i Sverige. Det går ut på att få fem i rad, antingen vågrätt, lodrätt eller diagonalt.

Minsta insats (eng. Minimum Buy-in) – Det är den minsta summan som man måste köpa brickor för.

On – Det är man när man enbart saknar ett nummer för att få bingo.

Progressiv Jackpott (eng. Progressive Jackpot) – Det är en jackpott som hela tiden växer tills det att någon vinner och jackpotten betalas ut.

Variantbingo – Det är en variant av bingo där det inte handlar om att få fem i rad utan istället fylla hela brickan.

Wrap Up – Det är den sista omgången i bingospelet.